ŻYWIENIE OSÓB AKTYWNYCH

O KURSIE

Kurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych tematyką żywienia w kontekście wysiłku fizycznego, a w szczególności trenerów, instruktorów, dietetyków. Coraz częściej osobami zgłaszającymi się o pomoc żywieniową do dietetyków oraz trenerów są osoby aktywne fizycznie. W kontekście wysiłku fizycznego istnieje duża różnorodność klientów, którzy mają odmienne cele sportowe i sylwetkowe.

W pracy z osobą aktywną fizycznie liczy się ☑ umiejętne połączenie wiedzy naukowej, ale przede wszystkim ☑ pragmatyczne podejście, gdzie musimy liczyć się z możliwościami i podejmowaniem konkretnych działań, które ☑ zagwarantują skuteczność.

PROGRAM KURSU

☑ Dietetyka

➡ Podstawowe zasady planowania żywienia osób aktywnych
- co zjeść przed, w trakcie, a co po treningu?
- trening wieczorny a poranny czyli co jeść?
- zasady żywienia, analiza diety, czynniki determinujące wybór strategii żywieniowej

➡ Jak obliczyć podstawową przemianę materii?
- który wzór zastosować, jakie dodatkowe elementy wziąć pod uwagę?
➡ Jak praktycznie oszacować wydatek energetyczny?
- wyjaśnienie rekomendacji, wskazówki praktyczne do pracy z klientem, stosowane narzędzia

➡ Analiza składu ciała
- metody, jak interpretować wyniki, co wpływa na pomiary, fakty i mity, uwagi praktyczne
➡ Charakterystyka i źródła podstawowych makroskładników
- białko (zapotrzebowanie, podział), tłuszcz, węglowodany

➡ Rola i źródła wybranych witamin i składników mineralnych
- magnez, wapń, sód, żelazo, witamina D, antyoksydanty

➡ Jak zadbać o prawidłowe nawodnienie klienta?
- wskaźnik nawodnienia napojami, optymalne źródła płynów w diecie

➡ Praktyczne wskazówki podczas planowania żywienia podopiecznych

☑ Suplementacja

➡ Dla kogo, w jakim celu, kiedy i czy warto się suplementować?
- sportowiec vs klient trenujący rekreacyjnie
- „periodyzacja suplementacji”

➡ Podział i zastosowanie wybranych suplementów dla osób aktywnych
- BCAA, odżywki białkowe, kreatyna, napoje sportowe, HMB, karnityna, inne

☑ Profilaktyka kontuzji i dieta w okresie rehabilitacji - podstawy

➡ glukozamina, MSM, hydrolizat białka kolagenowego, inne
➡ założenia diety w okresie kontuzji

☑ Fakty i mity dietetyki

➡ nabiał w diecie ➡ czy nadmiar białka szkodzi➡ dieta bezglutenowa a wysiłek fizyczny➡ nasycone kwasy tłuszczowe ➡ kofeina a odwodnienie➡ jedzenie po treningu wieczornym ➡ czy liczenie kalorii się sprawdza?

☑ Analiza przypadków

➡ proces kształtowania sylwetki w oparciu o trening mieszany
➡ proces redukcji tkanki tłuszczowej
➡ proces budowy beztłuszczowej masy ciała
➡ wybrane cele sportowe

☑ Dyskusja

☑ Zakończenie i wręczenie certyfikatów

Termin szkolenia

Dzień:
22 kwietnia 2017
Godzina:
12:00
Czas:
12:00-19:00

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

330 zł

Grupa

zorganizowana

250 zł

Stały kursant

 

270 zł

Pozostali

 

350 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.