Kurs Dietetyki Sportowej

Kwestionariusz oceniający problemy żołądkowo-jelitoweZapraszamy na Kurs Dietetyki Sportowej, podczas którego zostaną przedstawione aktualne informacje z zakresu żywienia sportowców, a każdy z modułów zostanie podsumowany wskazówkami praktycznymi, które ułatwią wdrożenie zdobytych informacji w codziennej współpracy z osobami aktywnymi fizycznie oraz sportowcami.

Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat (z numerem referencyjnym oraz hologramem) potwierdzający uczestnictwo w kursie.

PROGRAM KURSU DIETETYKI SPORTOWEJ

CZĘŚĆ I

1. Warsztat pracy dietetyka sportowego
- praca w gabinecie vs współpraca z drużyną sportową
- ocena składu ciała sportowca
- wybrane badania diagnostyczne

2. Fizjologia i biochemia wysiłku fizycznego okiem dietetyka

Przerwa

CZĘŚĆ II

1. Dostępność energii w sporcie:
- szacowanie zapotrzebowania energetycznego
- powikłania zdrowotne oraz sportowe niskiej dostępności energii
- postępowanie dietetyczne
2. Zapotrzebowanie na białko w diecie sportowca:
- optymalna podaż białka wśród sportowców (ilość, dystrybucja oraz źródła białka w diecie)
- podaż białka w specyficznych scenariuszach sportowych (redukcja masy ciała, kontuzja, diety roślinne, osoby starsze)
- wpływ zwiększonej podaży białka na zdrowie
3. Tłuszcze w diecie sportowca:
- zapotrzebowanie na tłuszcze wśród osób aktywnych fizycznie
- kwasy omega-3 w diecie sportowca
- kontrowersje wokół diety wysokotłuszczowej

Przerwa

CZĘŚĆ III
1. Węglowodany w diecie sportowca:
- ile węglowodanów potrzebuje sportowiec
- jak uniknąć hipoglikemii reaktywnej
- manipulacje podaży węglowodanów
- kiedy sięgać po węglowodany w trakcie ćwiczeń
- optymalizacja odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego
2. Nawodnienie sportowca:
- jak ocenić stan nawodnienia sportowca
- jakie płyny powinien pić sportowiec
- agresywne metody odbudowy zasobów wodnych organizmu sportowca
3. Witaminy, składniki mineralne oraz polifenole w diecie sportowca:
- wapń oraz witamina D
- antyoksydanty a adaptacja organizmu w odpowiedzi na trening
- czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

Przerwa

CZĘŚĆ IV

1. Specyficzne scenariusze sportowe:
- żywienie a problemy żołądkowo-jelitowe osób aktywnych fizycznie
- immunożywienie osób aktywnych fizycznie
- kierunkowe strategie żywieniowe (redukcja masy ciała, budowanie masy mięśniowej, rekompozycja sylwetki)

2. Fakty i mity dietetyki sportowej

CZĘŚĆ V

1. Analiza przypadków oraz dyskusja

Termin szkolenia

Dzień:
2 lutego 2019
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin 30 minut (10:00-17:30)

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

300 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

280 zł

Stały kursant

 

280 zł

Pozostali

 

350 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane osobowe

Dane kontaktowe

Dane szkoleniowe



Ręczny przelew

Dietetyka Sportowa Bartłomiej Pomorski, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.