Żywienie, kobieta a sport

Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób współpracujących z kobietami aktywnymi fizycznie. Do udziału w szkoleniu zapraszamy także same zawodniczki czy też kobiety, które na co dzień starają się być po prostu aktywne fizycznie.

Podczas szkolenia, poza kwestiami teoretycznymi, przedstawione zostaną scenariusze żywieniowe mające na celu optymalizację postępowania dietetycznego wśród kobiet, których celem jest zachowanie zdrowia, ale także poprawa zdolności wysiłkowych.


PROGRAM SZKOLENIA:

CZĘŚĆ 1

1. Cykl menstruacyjny a zdolności wysiłkowe i metabolizm kobiet:
- wpływ cyklu menstruacyjnego na zdolności wysiłkowe
- wpływ cyklu menstruacyjnego na metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek
- wpływ doustnej antykoncepcji hormonalnej na organizm kobiety
2. Zapotrzebowanie na węglowodany, białko oraz tłuszcze dla aktywnych fizycznie kobiet
- proponowane postępowanie dietetyczne (żywienie treningowe, żywienie startowe oraz okres redukcji masy ciała)
3. Gospodarka wodno-elektrolitowa aktywnych fizycznie kobiet
4. Gospodarka żelaza wśród kobiet aktywnych fizycznie
- diagnostyka niedoboru żelaza
- postępowanie dietetyczne w przypadku niedoboru żelaza
- gospodarka żelaza a dieta roślinna
5. Wapń oraz witamina D
6. Czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

CZĘŚĆ 2

1. Zaburzenia odżywiania wśród aktywnych fizycznie kobiet
2. Niska dostępność energii bez współwystępujących zaburzeń odżywiania:
- regulacja apetytu
- gęstość energetyczna
- potencjalny wpływ na zdolności wysiłkowe
- ocena dostępności energii
3. Funkcje menstruacyjne:
- etiologia zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
- dostępność energii a zaburzenia menstruacyjne
- ocena zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
4. Wpływ niskiej dostępności energii na metabolizm energetyczny kobiet
5. Wpływ niskiej dostępności energii na zdrowie kości kobiet
- proponowane postępowanie dietetyczne
- czy nabiał to najlepsze źródło wapnia w diecie kobiet?
6. Omówienie kwestionariusza LEAF
7. Rekomendacje żywieniowe w postępowaniu dla niskiej dostępności energii w sporcie
- energetyczność diety vs. obciążenia treningowe
- protokół low-FODMAP
- dieta a układ odpornościowy

CZEŚĆ 3

1. Suplementacja dla aktywnych fizycznie kobiet:
- suplementacja prozdrowotna
- suplementacja ergogeniczna (m.in. kreatyna, aminokwasy, spalacze tłuszczu)

Termin szkolenia

Dzień:
23 marca 2019
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin 30 minut (10:00-17:30)

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

300 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

280 zł

Stały kursant

 

280 zł

Pozostali

 

350 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane osobowe

Dane kontaktowe

Dane szkoleniowe



Ręczny przelew

Dietetyka Sportowa Bartłomiej Pomorski, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.