Kurs Dietetyki Sportowej

Kwestionariusz oceniający problemy żołądkowo-jelitoweZapraszamy na Kurs Dietetyki Sportowej, podczas którego zostaną przedstawione aktualne informacje z zakresu żywienia sportowców, a każdy z modułów zostanie podsumowany wskazówkami praktycznymi, które ułatwią wdrożenie zdobytych informacji w codziennej współpracy z osobami aktywnymi fizycznie oraz sportowcami.

Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat (z numerem referencyjnym oraz hologramem) potwierdzający uczestnictwo w kursie.

PROGRAM KURSU DIETETYKI SPORTOWEJ

CZĘŚĆ I

1. Warsztat pracy dietetyka sportowego
- praca w gabinecie vs współpraca z drużyną sportową
- ocena składu ciała sportowca
- wybrane badania diagnostyczne

2. Fizjologia i biochemia wysiłku fizycznego okiem dietetyka

Przerwa

CZĘŚĆ II

1. Dostępność energii w sporcie:
- szacowanie zapotrzebowania energetycznego
- powikłania zdrowotne oraz sportowe niskiej dostępności energii
- postępowanie dietetyczne
2. Zapotrzebowanie na białko w diecie sportowca:
- optymalna podaż białka wśród sportowców (ilość, dystrybucja oraz źródła białka w diecie)
- podaż białka w specyficznych scenariuszach sportowych (redukcja masy ciała, kontuzja, diety roślinne, osoby starsze)
- wpływ zwiększonej podaży białka na zdrowie
3. Tłuszcze w diecie sportowca:
- zapotrzebowanie na tłuszcze wśród osób aktywnych fizycznie
- kwasy omega-3 w diecie sportowca
- kontrowersje wokół diety wysokotłuszczowej

Przerwa

CZĘŚĆ III
1. Węglowodany w diecie sportowca:
- ile węglowodanów potrzebuje sportowiec
- jak uniknąć hipoglikemii reaktywnej
- manipulacje podaży węglowodanów
- kiedy sięgać po węglowodany w trakcie ćwiczeń
- optymalizacja odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego
2. Nawodnienie sportowca:
- jak ocenić stan nawodnienia sportowca
- jakie płyny powinien pić sportowiec
- agresywne metody odbudowy zasobów wodnych organizmu sportowca
3. Witaminy, składniki mineralne oraz polifenole w diecie sportowca:
- wapń oraz witamina D
- antyoksydanty a adaptacja organizmu w odpowiedzi na trening
- czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

Przerwa

CZĘŚĆ IV

1. Specyficzne scenariusze sportowe:
- żywienie a problemy żołądkowo-jelitowe osób aktywnych fizycznie
- immunożywienie osób aktywnych fizycznie
- kierunkowe strategie żywieniowe (redukcja masy ciała, budowanie masy mięśniowej, rekompozycja sylwetki)

2. Fakty i mity dietetyki sportowej

CZĘŚĆ V

1. Analiza przypadków oraz dyskusja

Termin szkolenia

Dzień:
12 stycznia 2019
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin 30 minut (10:00-17:30)

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

300 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

280 zł

Stały kursant

 

280 zł

Pozostali

 

350 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Z powodu braku wolnych miejsc nie można zapisać się na to szkolenie.

Dietetyka Sportowa Bartłomiej Pomorski, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.