Żywienie, kobieta a sport

Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób współpracujących z kobietami aktywnymi fizycznie. Do udziału w szkoleniu zapraszamy także same zawodniczki czy też kobiety, które na co dzień starają się być po prostu aktywne fizycznie.

Podczas szkolenia, poza kwestiami teoretycznymi, przedstawione zostaną scenariusze żywieniowe mające na celu optymalizację postępowania dietetycznego wśród kobiet, których celem jest zachowanie zdrowia, ale także poprawa zdolności wysiłkowych.


PROGRAM SZKOLENIA:

CZĘŚĆ 1

1. Cykl menstruacyjny a zdolności wysiłkowe i metabolizm kobiet:
- wpływ cyklu menstruacyjnego na zdolności wysiłkowe
- wpływ cyklu menstruacyjnego na metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek
- wpływ doustnej antykoncepcji hormonalnej na organizm kobiety
2. Zapotrzebowanie na węglowodany, białko oraz tłuszcze dla aktywnych fizycznie kobiet
- proponowane postępowanie dietetyczne (żywienie treningowe, żywienie startowe oraz okres redukcji masy ciała)
3. Gospodarka wodno-elektrolitowa aktywnych fizycznie kobiet
4. Gospodarka żelaza wśród kobiet aktywnych fizycznie
- diagnostyka niedoboru żelaza
- postępowanie dietetyczne w przypadku niedoboru żelaza
- gospodarka żelaza a dieta roślinna
5. Wapń oraz witamina D
6. Czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

CZĘŚĆ 2

1. Zaburzenia odżywiania wśród aktywnych fizycznie kobiet
2. Niska dostępność energii bez współwystępujących zaburzeń odżywiania:
- regulacja apetytu
- gęstość energetyczna
- potencjalny wpływ na zdolności wysiłkowe
- ocena dostępności energii
3. Funkcje menstruacyjne:
- etiologia zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
- dostępność energii a zaburzenia menstruacyjne
- ocena zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
4. Wpływ niskiej dostępności energii na metabolizm energetyczny kobiet
5. Wpływ niskiej dostępności energii na zdrowie kości kobiet
- proponowane postępowanie dietetyczne
- czy nabiał to najlepsze źródło wapnia w diecie kobiet?
6. Omówienie kwestionariusza LEAF
7. Rekomendacje żywieniowe w postępowaniu dla niskiej dostępności energii w sporcie
- energetyczność diety vs. obciążenia treningowe
- protokół low-FODMAP
- dieta a układ odpornościowy

CZEŚĆ 3

1. Suplementacja dla aktywnych fizycznie kobiet:
- suplementacja prozdrowotna
- suplementacja ergogeniczna (m.in. kreatyna, aminokwasy, spalacze tłuszczu)

Termin szkolenia

Dzień:
19 sierpnia 2018
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin 10:00-17:00

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

300 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Z powodu braku wolnych miejsc nie można zapisać się na to szkolenie.