Kurs Dietetyki Sportowej

Zapraszamy na Kurs Dietetyki Sportowej, podczas którego zostaną przedstawione aktualne informacje z zakresu żywienia sportowców, a każdy z modułów zostanie podsumowany wskazówkami praktycznymi, które ułatwią wdrożenie zdobytych informacji w codziennej współpracy z osobami aktywnymi fizycznie oraz sportowcami.

Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat (z numerem referencyjnym oraz hologramem) potwierdzający uczestnictwo w kursie.

PROGRAM KURSU DIETETYKI SPORTOWEJ

CZĘŚĆ I

1. Nowoczesna dietetyka sportowa (10 minut)
2. Fizjologia i biochemia wysiłku fizycznego okiem dietetyka (50 minut)
3. Sportowiec w gabinecie dietetyka: (30 minut)
- podstawowe badania laboratoryjne
- ocena składu ciała sportowca
- szacowanie zapotrzebowania energetycznego

Przerwa (10 minut)

CZĘŚĆ II

1. Dostępność energii w sporcie: (20 minut)
- powikłania zdrowotne oraz sportowe niskiej dostępności energii
- postępowanie dietetyczne
2. Zapotrzebowanie na białko w diecie sportowca: (40 minut):
- optymalna podaż białka wśród sportowców (ilość, dystrybucja oraz źródła białka w diecie)
- podaż białka w specyficznych scenariuszach sportowych (redukcja masy ciała, kontuzja, diety roślinne, osoby starsze)
- wpływ zwiększonej podaży białka na zdrowie
3. Tłuszcze w diecie sportowca (30 minut)
- zapotrzebowanie na tłuszcze wśród osób aktywnych fizycznie
- kwasy omega-3 w diecie sportowca
- kontrowersje wokół tłuszczów (dieta wysokotłuszczowa, MCT, nasycone kwasy tłuszczowe, na czym smażyć)

Przerwa (20 minut)

CZĘŚĆ III
1. Węglowodany w diecie sportowca: (50 minut)
- ile węglowodanów potrzebuje sportowiec
- jak uniknąć hipoglikemii reaktywnej
- manipulacje podaży węglowodanów
- kiedy sięgać po węglowodany w trakcie ćwiczeń
- optymalizacja odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego
2. Nawodnienie sportowca: (15 minut)
- jak ocenić stan nawodnienia sportowca
- jakie płyny powinien pić sportowiec
- agresywne metody odbudowy zasobów wodnych organizmu sportowca
3. Witaminy, składniki mineralne oraz polifenole w diecie sportowca (15 minut)
- wapń oraz witamina D
- antyoksydanty a adaptacja organizmu w odpowiedzi na trening
- czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

Przerwa (10 minut)

CZĘŚĆ IV

1. Specyficzne scenariusze sportowe: (50 minut)
- postępowanie dietetyczne w przypadku niedoboru żelaza
- żywienie a problemy żołądkowo-jelitowe osób aktywnych fizycznie
- immunożywienie osób aktywnych fizycznie
- kierunkowe strategie żywieniowe (redukcja masy ciała, budowanie masy mięśniowej, rekompozycja sylwetki)
- weganin-sportowiec w gabinecie dietetyka

CZĘŚĆ V
Analiza przypadków oraz dyskusja (30 minut)

HARMONOGRAM CZASOWY
10:00-11:30 Moduł I (90 minut)
11:30-11:40 Przerwa (10 minut)
11:40-13:10 Moduł II (90 minut)
13:10-13:30 Przerwa (20 minut)
13:30-15:00 Moduł II (90 minut)
15:00-15:10 Przerwa (10 minut)
15:10-16:40 Moduł III (90 minut)
16:40-16:50 Przerwa (10 minut)
16:50-17:30 Moduł IV (90 minut)
17:30-18:00 Moduł V (30 minut)

Termin szkolenia

Dzień:
7 lipca 2018
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin (10:00-17:00)

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

250 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe