Żywienie okołotreningowe

Pytanie w jaki sposób powinni się żywić sportowcy w okresie okołotreningowym jest tematem, który od zawsze budzi zainteresowanie zarówno dietetyków jak również samych sportowców. Pomimo, że istnieje szereg rekomendacji określających sposób żywienia, odpowiedź nie jest taka prosta.

Podczas naszych warsztatów przedstawimy szereg praktycznych rozwiązań, które pomogą Wam zaplanować żywienie w tym okresie. Pracujemy w małych grupach, aby umożliwić Wam zdobycie więcej wiedzy praktycznej. poprzez wspólną dyskusję i analizę przypadków.

Powiemy, jak powinno wyglądać żywienie i wspólnie określimy plan.

Część I - TEORIA

1. Czym jest żywienie okołotreningowe?
2. Jak i dlaczego zmieniały się zalecenia na przełomie lat?

3. Główne cele żywienia przed wysiłkiem
(rola węglowodanów, stymulacja O.U.N)

4. Żywienie podczas długotrwałych treningów i podczas startów
(2 treningi dziennie, biegi długie, kolarstwo, system turniejowy w sportach zespołowych, sprawdziany)

5. Cele żywienie w okresie powysiłkowym
(rola i proporcja makroskładników, odbudowa zasobów wodnych)

6. Suplementacja kierunkowa

(czy jest potrzebna, jeśli tak, to dlaczego powinniśmy ją dobierać w zależności od celu zawodnika?)

Część II - PRAKTYKA (praca w grupach)


Istnieje szereg ogólnodostępnych rekomendacji, ale szereg czynników sprawia, że sportowiec potrzebuje korekty i praktycznego rozwiązania. Podczas warsztatu zajmiemy się wspólną analizą wybranych problemów, z którymi najczęściej spotykają się sportowcy. Każdy grupa otrzyma konkretny przypadek, z którym będzie musiała się zmierzyć. Praca w grupie umożliwi wymianę spostrzeżeń i doświadczeń. Wspólnie zadbamy o to, abyście rozwiązali problem i dali konkretne wytyczne.

Co jeszcze dla Was przygotowaliśmy?

W ramach wydarzenia będziecie mogli zobaczyć, jak wyglądają przykładowe plany żywienia naszych wybranych podopiecznych w zależności od dyscypliny i okresu treningowego, w jakim się znajdują. Każdy uczestnik w ramach uczestnictwa miesięczny dostęp do profesjonalnego programu dietetycznego KcalMar. Podczas wydarzenia będziecie mogli zasięgnąć porady dotyczącej doboru fachowej literatury. W sali szkoleniowej dostępne będą książki oraz część prac poświęcona żywieniu przed, w trakcie oraz po wysiłku.

Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące organizowanego warsztatu?
- zapraszamy do zadawania pytań na kontakt@akademiads.pl

Termin szkolenia

Dzień:
28 lipca 2018
Godzina:
10:00
Czas:
6 godzin (10:00-16:00)

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

200 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe