Problemy żołądkowo-jelitowe okiem dietetyka

CZĘŚĆ 1: 15 stycznia 2017 r.

Podczas pierwszej części kursu omówione zostaną przyczyny występowania problemów-żóładkowo jelitowych wśród sportowców. Uczestnicy dowiedzą się także w jaki sposób oceniane są dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz jakie czynniki potęgują ich występowanie. Przedstawiona zostanie również analiza przypadku. Uczestnicy będą mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami i na zamkniętej grupie na Facebooku. Pod koniec tygodnia prowadzący przedstawi swój sposób postępowania oraz odniesie się do pytań i sugestii uczestników. Prowadzący wskaże także uczestnikom literaturę uzupełniającą.

CZĘŚĆ 2: 22 stycznia 2017 r.

W drugiej części prowadzący skupi się na czynnikach żywieniowych, które mogą wpływać na nasilenie bądź łagodzenie problemów żołądkowo-jelitowych. Uczestnicy dowiedzą się w jaki sposób w praktyce wykorzystywać protokół dietetyczny lowFODMAP. Omówione zostaną również suplementy, które mogą pomóc w zarządzaniu zespołu żoładkowo-jelitowego indukowanego wysiłkiem fizycznym. Przedstawiona zostanie także kolejna analiza przypadku.

PROGRAM SZKOLENIA

1. Anatomia przewodu pokarmowego

2. Zespół żołądkowo-jelitowy indukowany wysiłkiem fizycznym
  • oddziaływanie krążeniowo-żołądkowo-jelitowe
  • oddziaływanie neuroendokrynno-żołądkowo-jelitowe
  • jelitowy transport składników pokarmowym i zaburzona absorpcja składników pokarmowych
  • ogólnoustrojowa endotoksemia i cytokinemia
  • krótkotrwałe i przewlekłe powikłania zdrowotne
  • narzędzia służące do oceny zespołu żołądkowo-jelitowego indukowanego wysiłkiem fizycznym


Analiza przypadku

3. Czynniki potęgujące problemy żołądkowo-jelitowe

4. Nawodnienie
  • istotność nawodnienia w okresie przedtreningowym
  • nawodnienie a problemy żołądkowo-jelitowe
  • wpływ problemów żoładkowo-jelitowych na status nawodnienia
  • jak utrzymać odpowiedni stan nawodnienia organizmu


Analiza przypadku

5. Interwencje żywieniowe
  • dieta bezglutenowa wśród sportowców bez występującej celiakii
  • FODMAPS
  • trening jelita


6. Suplementacja a zespół żoładkowo-jelitowy indukowany wysiłkiem fizycznym
  • cytrulina, glutamina, l-argnina
  • glutamina i colostrum bovine
  • probiotyki
  • witamina C i E


7. Podsumowanie

FAQ

Czy otrzymam certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu?
Tak, każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat w formacie pdf potwierdzający udział w wydarzeniu.

Nie mogę wziąć udziału w webinarze w wyznaczonym dniu, czy będzie możliwość odtworzenia nagrania?
Tak, nagranie webinaru będzie dostępne dla uczestników przez kolejne 14 dni.

Termin szkolenia

Dzień:
15 stycznia 2018
Godzina:
20:00
Czas:
90 minut

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

129 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.