Problemy żołądkowo-jelitowe okiem dietetyka

CZĘŚĆ 1: 15 stycznia 2017 r.

Podczas pierwszej części kursu omówione zostaną przyczyny występowania problemów-żóładkowo jelitowych wśród sportowców. Uczestnicy dowiedzą się także w jaki sposób oceniane są dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz jakie czynniki potęgują ich występowanie. Przedstawiona zostanie również analiza przypadku. Uczestnicy będą mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami i na zamkniętej grupie na Facebooku. Pod koniec tygodnia prowadzący przedstawi swój sposób postępowania oraz odniesie się do pytań i sugestii uczestników. Prowadzący wskaże także uczestnikom literaturę uzupełniającą.

CZĘŚĆ 2: 22 stycznia 2017 r.

W drugiej części prowadzący skupi się na czynnikach żywieniowych, które mogą wpływać na nasilenie bądź łagodzenie problemów żołądkowo-jelitowych. Uczestnicy dowiedzą się w jaki sposób w praktyce wykorzystywać protokół dietetyczny lowFODMAP. Omówione zostaną również suplementy, które mogą pomóc w zarządzaniu zespołu żoładkowo-jelitowego indukowanego wysiłkiem fizycznym. Przedstawiona zostanie także kolejna analiza przypadku.

PROGRAM SZKOLENIA

1. Anatomia przewodu pokarmowego

2. Zespół żołądkowo-jelitowy indukowany wysiłkiem fizycznym
  • oddziaływanie krążeniowo-żołądkowo-jelitowe
  • oddziaływanie neuroendokrynno-żołądkowo-jelitowe
  • jelitowy transport składników pokarmowym i zaburzona absorpcja składników pokarmowych
  • ogólnoustrojowa endotoksemia i cytokinemia
  • krótkotrwałe i przewlekłe powikłania zdrowotne
  • narzędzia służące do oceny zespołu żołądkowo-jelitowego indukowanego wysiłkiem fizycznym


Analiza przypadku

3. Czynniki potęgujące problemy żołądkowo-jelitowe

4. Nawodnienie
  • istotność nawodnienia w okresie przedtreningowym
  • nawodnienie a problemy żołądkowo-jelitowe
  • wpływ problemów żoładkowo-jelitowych na status nawodnienia
  • jak utrzymać odpowiedni stan nawodnienia organizmu


Analiza przypadku

5. Interwencje żywieniowe
  • dieta bezglutenowa wśród sportowców bez występującej celiakii
  • FODMAPS
  • trening jelita


6. Suplementacja a zespół żoładkowo-jelitowy indukowany wysiłkiem fizycznym
  • cytrulina, glutamina, l-argnina
  • glutamina i colostrum bovine
  • probiotyki
  • witamina C i E


7. Podsumowanie

FAQ

Czy otrzymam certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu?
Tak, każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat w formacie pdf potwierdzający udział w wydarzeniu.

Nie mogę wziąć udziału w webinarze w wyznaczonym dniu, czy będzie możliwość odtworzenia nagrania?
Tak, nagranie webinaru będzie dostępne dla uczestników przez kolejne 14 dni.

Termin szkolenia

Dzień:
15 stycznia 2018
Godzina:
20:00
Czas:
90 minut

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

129 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe