Żywienie i suplementacja w kulturystyce i fitness

O SZKOLENIU
Szkolenie dla osób chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie ŻYWIENIA SPORTOWCÓW ze szczególnym uwzględnieniem KULTURYSTYKI & FITNESS. Szkolenie kierowane jest nie tylko do zawodników, trenerów, instruktorów, czy dietetyków, ale również do szeroko pojętych pasjonatów kulturystyki & fitness.

PROGRAM SZKOLENIA

Wprowadzenie do tematu:
➡ dieta jako jeden z kluczowych elementów kształtowania sylwetki
➡ „egzotyka” diety kulturystycznej
➡ makrocykl treningowy

Dieta w okresie przygotowawczym: rozwój tkanki mięśniowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:
➡ zapotrzebowanie energetyczne zawodników i zawodniczek kulturystyki i fitness
➡ jak ustalić nadwyżkę energetyczną?

Spożycie białka w sportach sylwetkowych:
➡ białko a rozwój masy mięśniowej: kluczowe zagadnienia
➡ rekomendowana podaż protein a codzienna praktyka zawodnicza
➡ rozkład spożycia protein na posiłki
➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w sportach sylwetkowych:
➡ znaczenie węglowodanów w diecie zawodników kulturystyki i fitness
➡ rekomendowana podaż węglowodanów a codzienna praktyka zawodnicza
➡ węglowodany rano? Węglowodany wieczorem?
➡ dobór źródeł węglowodanów w diecie

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:
➡ niedoceniana rola lipidów
➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w diecie zawodników kulturystyki i fitness
➡ rozkład spożycia tłuszczu na posiłki, ze szczególnym uwzględnieniem posiłków okołotreningowych
➡ dobór źródeł tłuszczu w diecie

Dieta w okresie startowym: redukcja tkanki tłuszczowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:
➡ jak ustalić deficyt kaloryczny?
➡ metaboliczne adaptacje organizmu do stanu niedoboru energii w diecie
➡ popularne praktyki: różnicowanie spożycia energii w skali tygodniowej

Spożycie białka a redukcja tkanki tłuszczowej:
➡ białko a redukcja tkanki tłuszczowej: kluczowe zagadnienia
➡ rekomendowana podaż protein w okresie startowym
➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w okresie startowym:
➡ znaczenie węglowodanów w okresie redukcyjnym
➡ rekomendowane spożycie węglowodanów w okresie startowym
➡ różnicowanie spożycia węglowodanów na poszczególne dni tygodnia

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:
➡ tłuszcz pokarmowy a redukcja tkanki tłuszczowej
➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w okresie startowym
➡ manipulacje spożyciem tłuszczu w okresie poprzedzającym starty

BPS w sportach sylwetkowych, czyli przygotowanie startowe pomiędzy nauką a praktyką zawodniczą.

➡ w jakim celu BPS?
➡ popularne praktyki zawodnicze
➡ wsparcie w literaturze naukowej

Wpływ konwencjonalnych przygotowań żywieniowo-treningowych do startu w zawodach sylwetkowych na masę i skład ciała oraz parametry zdrowotne - studium przypadku.

DODATKOWODYSKUSJA

Szkolenie jest doskonałą okazją na poznanie specyfiki współpracy dietetycznej i treningowej czołowych zawodników.

Termin szkolenia

Dzień:
19 listopada 2017
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

299 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

279 zł

Stały kursant

 

299 zł

Pozostali

 

349 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe