Żywienie i suplementacja w kulturystyce i fitness

O SZKOLENIU
Szkolenie dla osób chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie ŻYWIENIA SPORTOWCÓW ze szczególnym uwzględnieniem KULTURYSTYKI & FITNESS. Szkolenie kierowane jest nie tylko do zawodników, trenerów, instruktorów, czy dietetyków, ale również do szeroko pojętych pasjonatów kulturystyki & fitness.

PROGRAM SZKOLENIA

Wprowadzenie do tematu:
➡ dieta jako jeden z kluczowych elementów kształtowania sylwetki
➡ „egzotyka” diety kulturystycznej
➡ makrocykl treningowy

Dieta w okresie przygotowawczym: rozwój tkanki mięśniowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:
➡ zapotrzebowanie energetyczne zawodników i zawodniczek kulturystyki i fitness
➡ jak ustalić nadwyżkę energetyczną?

Spożycie białka w sportach sylwetkowych:
➡ białko a rozwój masy mięśniowej: kluczowe zagadnienia
➡ rekomendowana podaż protein a codzienna praktyka zawodnicza
➡ rozkład spożycia protein na posiłki
➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w sportach sylwetkowych:
➡ znaczenie węglowodanów w diecie zawodników kulturystyki i fitness
➡ rekomendowana podaż węglowodanów a codzienna praktyka zawodnicza
➡ węglowodany rano? Węglowodany wieczorem?
➡ dobór źródeł węglowodanów w diecie

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:
➡ niedoceniana rola lipidów
➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w diecie zawodników kulturystyki i fitness
➡ rozkład spożycia tłuszczu na posiłki, ze szczególnym uwzględnieniem posiłków okołotreningowych
➡ dobór źródeł tłuszczu w diecie

Dieta w okresie startowym: redukcja tkanki tłuszczowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:
➡ jak ustalić deficyt kaloryczny?
➡ metaboliczne adaptacje organizmu do stanu niedoboru energii w diecie
➡ popularne praktyki: różnicowanie spożycia energii w skali tygodniowej

Spożycie białka a redukcja tkanki tłuszczowej:
➡ białko a redukcja tkanki tłuszczowej: kluczowe zagadnienia
➡ rekomendowana podaż protein w okresie startowym
➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w okresie startowym:
➡ znaczenie węglowodanów w okresie redukcyjnym
➡ rekomendowane spożycie węglowodanów w okresie startowym
➡ różnicowanie spożycia węglowodanów na poszczególne dni tygodnia

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:
➡ tłuszcz pokarmowy a redukcja tkanki tłuszczowej
➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w okresie startowym
➡ manipulacje spożyciem tłuszczu w okresie poprzedzającym starty

BPS w sportach sylwetkowych, czyli przygotowanie startowe pomiędzy nauką a praktyką zawodniczą.

➡ w jakim celu BPS?
➡ popularne praktyki zawodnicze
➡ wsparcie w literaturze naukowej

Wpływ konwencjonalnych przygotowań żywieniowo-treningowych do startu w zawodach sylwetkowych na masę i skład ciała oraz parametry zdrowotne - studium przypadku.

DODATKOWODYSKUSJA

Szkolenie jest doskonałą okazją na poznanie specyfiki współpracy dietetycznej i treningowej czołowych zawodników.

Termin szkolenia

Dzień:
19 listopada 2017
Godzina:
10:00
Czas:
7 godzin

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

299 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

279 zł

Stały kursant

 

299 zł

Pozostali

 

349 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.