Kurs Dietetyki Sportowej 2017

Zapraszamy na Kurs Dietetyki Sportowej, podczas którego zostaną przedstawione aktualne informacje z zakresu żywienia sportowców, a każdy z modułów zostanie podsumowany wskazówkami praktycznymi, które ułatwią wdrożenie zdobytych informacji w codziennej współpracy z osobami aktywnymi fizycznie oraz sportowcami.

Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat (z numerem referencyjnym oraz hologramem) potwierdzający uczestnictwo w kursie.

PROGRAM KURSU DIETETYKI SPORTOWEJ

CZĘŚĆ I

1. Nowoczesna dietetyka sportowa (10 minut)
2. Fizjologia i biochemia wysiłku fizycznego okiem dietetyka (50 minut)
3. Sportowiec w gabinecie dietetyka: (30 minut)
- podstawowe badania laboratoryjne
- ocena składu ciała sportowca
- szacowanie zapotrzebowania energetycznego

Przerwa (10 minut)

CZĘŚĆ II

1. Dostępność energii w sporcie: (20 minut)
- powikłania zdrowotne oraz sportowe niskiej dostępności energii
- postępowanie dietetyczne
2. Zapotrzebowanie na białko w diecie sportowca: (40 minut):
- optymalna podaż białka wśród sportowców (ilość, dystrybucja oraz źródła białka w diecie)
- podaż białka w specyficznych scenariuszach sportowych (redukcja masy ciała, kontuzja, diety roślinne, osoby starsze)
- wpływ zwiększonej podaży białka na zdrowie
3. Tłuszcze w diecie sportowca (30 minut)
- zapotrzebowanie na tłuszcze wśród osób aktywnych fizycznie
- kwasy omega-3 w diecie sportowca
- kontrowersje wokół tłuszczów (dieta wysokotłuszczowa, MCT, nasycone kwasy tłuszczowe, na czym smażyć)

Przerwa (20 minut)

CZĘŚĆ III
1. Węglowodany w diecie sportowca: (50 minut)
- ile węglowodanów potrzebuje sportowiec
- jak uniknąć hipoglikemii reaktywnej
- manipulacje podaży węglowodanów
- kiedy sięgać po węglowodany w trakcie ćwiczeń
- optymalizacja odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego
2. Nawodnienie sportowca: (15 minut)
- jak ocenić stan nawodnienia sportowca
- jakie płyny powinien pić sportowiec
- agresywne metody odbudowy zasobów wodnych organizmu sportowca
3. Witaminy, składniki mineralne oraz polifenole w diecie sportowca (15 minut)
- wapń oraz witamina D
- antyoksydanty a adaptacja organizmu w odpowiedzi na trening
- czy warto suplementować preparaty multiwitaminowe

Przerwa (10 minut)

CZĘŚĆ IV

1. Specyficzne scenariusze sportowe: (50 minut)
- postępowanie dietetyczne w przypadku niedoboru żelaza
- żywienie a problemy żołądkowo-jelitowe osób aktywnych fizycznie
- immunożywienie osób aktywnych fizycznie
- kierunkowe strategie żywieniowe (redukcja masy ciała, budowanie masy mięśniowej, rekompozycja sylwetki)
- weganin-sportowiec w gabinecie dietetyka

CZĘŚĆ V
Analiza przypadków oraz dyskusja (30 minut)

HARMONOGRAM CZASOWY
10:00-11:30 Moduł I (90 minut)
11:30-11:40 Przerwa (10 minut)
11:40-13:10 Moduł II (90 minut)
13:10-13:30 Przerwa (20 minut)
13:30-15:00 Moduł II (90 minut)
15:00-15:10 Przerwa (10 minut)
15:10-16:40 Moduł III (90 minut)
16:40-16:50 Przerwa (10 minut)
16:50-17:30 Moduł IV (90 minut)
17:30-18:00 Moduł V (30 minut)

Termin szkolenia

Dzień:
10 grudnia 2017
Godzina:
10:00
Czas:
8 godzin

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

299 zł

Grupa

zorganizowana 5 os.

279 zł

Stały kursant

 

299 zł

Pozostali

 

349 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.