dr Jakub Czaja

Absolwent Wydziału Farmaceutycznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie w 2006 roku obronił pracę magisterską, a w 2011 roku pracę doktorską zdobywając tytuł dr farm. ze specjalizacją w dziedzinie bromatologii, nauki zajmującej się jakością żywności i żywienia.

Ponadto od 20 lat jest związany ze środowiskiem sportowym, zarówno na poziomie profesjonalnym, jak i amatorskim. Profesjonalnie trenował biegi długodystansowe specjalizując się w biegu na 3000 m z przeszkodami oraz 5000 m, a w latach 1998 - 2005 był reprezentantem Polski na Mistrzostwach Europy, Mistrzostwach Świata, Pucharach Europy, Uniwersjadzie oraz Igrzyskach Olimpijskich.

Po zakończeniu kariery sportowej w 2006 roku jest dalej aktywny i trenuje amatorsko biegi długodystansowe oraz triatlon.

W latach 2007-2011 był pracownikiem Katedry i Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Obecnie zajmuje się projektowaniem odżywek sportowych dla dyscyplin wytrzymałościowych i siłowych oraz gier zespołowych. Jest również konsultantem z zakresu żywienia i suplementacji dla wielu polskich czołowych zawodników oraz prowadzi poradnictwo żywieniowe obejmujące szereg jednostek chorobowych, takich jak cukrzyca, otyłość czy schorzenia związane z zespołem metabolicznym. Ponadto pełni rolę konsultanta do spraw żywienia i suplementacji w Klubie Biegacza Nike. Prowadzi również poradnictwo z zakresu treningu sportowego dla osób aktywnych, jak również osób z nadwagą, cukrzycą, zespołem metabolicznym i szeregiem innych jednostek chorobowych.

Pracę zawodową łączy również z pracą dydaktyczną, gdyż jestem wykładowcą w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, gdzie prowadzi zajęcia obejmujące szeroki zakres zajęć związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, jak również profilaktyką zdrowotną. Prowadzone zajęcia obejmują również tematyką związaną z wpływem różnych form aktywności fizycznej na stan zdrowia i możliwości wysiłkowe człowieka.