Partnerzy



Cieszymy się, że do grona naszych partnerów dołączyła firma Arla Foods ze swoją linią produktów Arla Protein, które rekomendujemy sportowcom.

Sportowcy należą do grona osób, które potrzebują większych ilości białka w swojej diecie. Jednym z kluczowych elementów sprzyjających regeneracji po treningu jest nie tylko ilość dostarczanych protein, ale także ich jakość. Równie istotnym aspektem, na który dietetyk sportowy powinien zwrócić uwagę komponując posiłek po treningu dla osoby aktywnej fizycznie jest łatwość jego spożycia oraz smak. W naszej opinii wszystkie te cechy łączą w sobie produkty Arla Protein.

Wspólnym mianownikiem dla wszystkich produktów z linii Arla Protein jest optymalna zawartość białka o wysokiej jakości odżywczej (20-25 g), która w świetle dostępnych dowodów naukowych wydaje się maksymalnie stymulować proces przebudowy mięśni. Nie ograniczyliśmy się jednak wyłącznie do analizy deklaracji, które można znaleźć na etykiecie i przed podjęciem decyzji o rekomendacji poprosiliśmy o weryfikację profilu aminokwasowego każdego z produktów.

Według badań przeprowadzonych przez laboratorium, każdy z produktów dostarcza w porcji ok. 2 g leucyny. Leucyna jest najważniejszym aminokwasem egzogennym, która poza tym że jest wbudowywana w nowe białka mięśniowe, posiada również zdolność stymulacji samego procesu syntezy białek. Ilość leucyny w porcji, która wydaje się maksymalnie aktywować proces przebudowy mięśni wynosi ok. 2-3 g. Oznacza to, że produkty z linii Arla Protein dostarczają nie tylko odpowiedniej ilości protein ogółem, ale również realizują założenia koncepcji tzw. progu leucynowego.

Rola białka w diecie sportowca
Porównanie produktów Arla Protein

ADS