Relacja z konferencji "Medyczne aspekty żywienia" w Rzeszowie (9-10/06/2017)

W dniach 9-10 lipca br. w Rzeszowie odbyła się Konferencja "Medyczne aspekty żywienia". Zapraszamy 14 czerwca na relację z wydarzenia, w którym uczestniczyli wykładowcy Akademii Dietetyki Sportowej.

"Medyczne aspekty żywienia" - Rzeszów 9-10 czerwca 2017 r.

W dniach 9-10 czerwca br. w Rzeszowie, trzech wykładowców ADS przedstawiło swoje tematy podczas III edycji Ogólnopolskiej Konferencji Studentów i Doktorantów „Medyczne aspekty żywienia”, którą zorganizowało Koło Naukowe Dietetyków UR. Tematyka wydarzenia obejmowała szeroko pojęte zagadnienia z zakresu nauk medycznych, dietetyki sportowej i klinicznej, technologii żywienia oraz promowania aktywności studenckiej.

Bardzo dobrymi opiniami cieszyły się wystąpienia Urszuli Somow oraz dr Amita Batry, którzy bardzo ciekawie przedstawili swoje tematy („Dieta FODMAP u sportowców w praktyce dietetyka” oraz „Efektywna suplementacja w zapobieganiu przetrenowania organizmu sportowca”). Łukasz Jaśkiewicz przedstawił 2 tematy poświęcone kontuzjom („Postępowanie żywieniowe w prewencji kontuzji, podczas urazu, w okresie rehabilitacji sportowca”) oraz składnikom popularnych reduktorów tkanki tłuszczowej („Przegląd substancji aktywnych ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej”).

Konferencja była świetnie zorganizowania, nie zabrakło innych ciekawych prac z zakresu żywienia. Należą się ogromne słowa uznania dla całego zespołu Koła Naukowego Dietetyków UR!

WYNIKI KONKURSU SESJI PLENARNEJ

I miejsce:
„Ocena stanu nawodnienia, wiedzy i zwyczajów w zakresie spożycia płynów wśród młodych piłkarzy” - Agata Wąsacz, Aneta Sokal, Agnieszka Momora, Bożena Błądek

II miejsce:
„Charakterystyka sposobu żywienia, suplementacji, składu ciała i wydolności
krążeniowo - oddechowej u zawodników futbolu amerykańskiego”
- Joanna Smarkusz

III miejsce
„Ocena wiedzy rodziców na temat zaburzeń odżywiania oraz ryzyko ich wystąpienia wśród młodzieży” - Natalia Wojnowska, Karolina Podsiadło

WYNIKI KONKURSU SESJI PLAKATOWEJ

I miejsce:
„Ocena żywienia dzieci w przedszkolach na podstawie miesięcznych jadłospisów”.
mgr inż. Justyna Libera, mgr inż. Anna Kononiuk, dr hab. Małgorzata Karwowska

II miejsce:
"Suplementy diety wspomagające odchudzanie w diecie mieszkańców województwa podkarpackiego”.
Kacper Helma ,Patrycja Podolecka, Jagoda Sekuła, Klaudia Słota, Marta Watras

III miejsce:
„Częstotliwość spożycia produktów zawierających glutaminian sodu przez studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego”.
Patrycja Podolecka, Jagoda Sekuła, Klaudia Słota

Źródło: www.akademiads.pl